Site icon Ιστιοπλοϊκός Κόσμος

Η εμπειρία μου στην κλάση J24 και το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 2019

Όπως τα περισσότερα πράγµατα στη ζωή µου, έτσι και η ‘συναναστροφή’ µου µε το σκάφος J24 ξεκίνησε τυχαία αλλά πολύ τυχερά. Ήταν πριν από 8 µήνες, µόλις είχα πάρει την απόφαση να γυρίσω από το νησί της Ρόδου πίσω στην Αθήνα, όπου δέχτηκα ένα τηλεφώνηµα. Στην άλλη άκρη του ακουστικού ήταν ο παιδικός φίλος και συναθλητής µου, Μάνος Πασαµιχάλης. «Άννα, τρέχουµε Πανελλήνιο την Παρασκευή και ψάχνουµε κάποιον στα κιλά σου, θέλεις να έρθεις;» µε ρώτησε. Σάστισα για λίγο γιατί ήξερα ότι ήταν µια οµάδα που τις περισσότερες φορές βρισκόταν στην κορυφή του βάθρου, τον ρώτησα αν είναι σίγουρος, του είπα ότι δεν έχω ιδέα, ότι θα πνιγούµε… Εκείνος επέµενε κι έτσι είπα, «ναι ας το κάνουµε!».

Έτσι ξεκίνησε η πρώτη ‘πιο σοβαρή’ επαφή µου µε τα J στο Πανελλήνιο Πρωτάθληµα 2018 στον Άγιο Νικόλαο, στην Κρήτη. Η οµάδα που είχα και έχω την τιµή να αγωνίζοµαι µαζί της είναι η Ευνίκη. Η Ευνίκη είναι µια οµάδα δηµιουργηµένη από τον Δηµήτρη Αλτσιάδη που κατά καιρούς έχει φιλοξενήσει µεγάλα ονόµατα της ιστιοπλοΐας ενώ τα τελευταία χρόνια έχει ως κύριο πυλώνα, τον ίδιο, τον Άνθιµο Νικολαίδη και τον Μάνο Πασαµιχάλη. Στο Πανελλήνιο αυτό τρέξαµε µε trimmer τον Θανάση Σιούζο και εµένα στο λεγόµενο ‘πιάνο’ – θέση Νο2.

Μετά από πάρα πολλά χρόνια είχα τη χαρά να κάνω ιστιοπλοΐα µε µια οµάδα! Προερχόµενη από την ξεκάθαρα ατοµικά αγωνιστική κατηγορία του Laser και έχοντας περάσει πολλά χρόνια µοναχικά στη θάλασσα στο επίπεδο του πρωταθλητισµού, το να βρίσκοµαι σε µια οµάδα ήταν µια βαθύτερη επιθυµία µου αλλά και µεγάλη µου χαρά.

Με τον Άνθιµο και τον Μάνο γνωριζόµασταν, γνωρίστηκα και µε τα άλλα δύο άτοµα της οµάδας και µπήκαµε στο σκάφος. Με βοήθησαν όλοι να καταλάβω τί χρειαζόταν να κάνω, µε τον Θανάση να είναι ιδιαιτέρως επεξηγηµατικός και βοηθητικός, µιας και οι θέσεις µας αποτελούν θέσεις αλληλεξάρτησης. Ήταν δεδοµένο για µένα πως ο αγώνας θα ήταν επεισοδιακός και όντως ήταν! Τις δύο από τις τρεις ηµέρες του Πανελληνίου Πρωταθλήµατος είχαµε κάποια τεχνικά θέµατα µε τα µετρήµατά µας τα οποία δυσκόλεψαν την απόδοσή µας. Στις κούρσες όµως όλοι δίναµε τον καλύτερό µας εαυτό. Κερδίσαµε τελικά το Πανελλήνιο Πρωτάθληµα στην τελευταία κούρσα, µε έναν άσσο γιατί ο Άνθιµος (ο καπετάνιος µας) δεν έχει χάσει ποτέ καµία τελευταία κούρσα.

Κάτι που ξεκίνησε για εµένα σαν µια τελευταίας στιγµής απλή συµµετοχή σε έναν αγώνα, εξελίχθηκε να είναι µια θέση στο πλήρωµα της Ευνίκης. Η οµάδα αποφάσισε να µε εντάξει στο αγωνιστικό της πρόγραµµα για το 2019 κανονικά ως µέλος και παράλληλα µε εµένα να υποδεχτεί και έναν καινούριο trimmer τον Βασίλη Παπαδάκη.

Έτσι ξεκινήσαµε την αγωνιστική χρονιά, µε νέα σύνθεση οµάδας, µε τρεις έµπειρους ιστιοπλόους- πρωταθλητές, ειδικούς στην κατηγορία J24, µε τον Βασίλη, που πρωταγωνιστεί χρόνια σε οµαδικές κατηγορίες σε Ελλάδα και Ευρώπη και µε εµένα, µια φτωχή-στις γνώσεις άλλων σκαφών- πλην τίµια Ολύµπιαν.

Η οµάδα είχε πολλές καλές θέσεις σε ευρωπαϊκά και παγκόσµια πρωταθλήµατα, όµως της έλειπε ένα µετάλλιο. Η διεξαγωγή του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήµατος 2019, είχε οριστεί να γίνει σε ελλαδικό χώρο και συγκεκριµένα στην Πάτρα. Ο στόχος όσο και αν δεν τον είχαµε καθορίσει, για εµένα ήταν ξεκάθαρος, µετάλλιο στο Ευρωπαϊκό. Το προπονητικό µας πρόγραµµα ήταν αρκετά πιεσµένο και περιορισµένο καθώς όλοι έχουµε τις βασικές µας δουλειές ενώ ο Δηµήτρης Αλτσιάδης βρίσκεται και εργάζεται µόνιµα στην Κρήτη. Στην προπονητική µας προσπάθεια συνέβαλε ο Ναυτικός Όµιλος του Παλαιού Φαλήρου, ο οποίος φιλοξένησε στις εγκαταστάσεις του το σκάφος µας και έτσι η πρόσβασή µας στη θάλασσα κατέστη άµεση και εύκολη. Οι ευκαιρίες που µας δόθηκαν να δεθούµε ως οµάδα στη θάλασσα δεν ήταν πολλές, µετρηµένες στα δάχτυλα θα έλεγα. Όµως κατά έναν ‘παράξενο’ και περίεργο τρόπο στο σκάφος υπήρχε µια αρµονία, ένας συγχρονισµός, ο καθένας έκανε τη δική του δουλειά όσο καλύτερα µπορούσε και ήταν επικεντρωµένος σε αυτή.

Το τεστ για την οµάδα µας ήταν το Πανελλήνιο Πρωτάθληµα 2019, επίσης επεισοδιακό θα έλεγα, µε τελικό αποτέλεσµα µια πρώτη θέση.

Και έτσι, ύστερα από λίγες ακόµα προπονήσεις, φτάσαµε στην Πάτρα, τον Μάιο, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθληµα. Μια διοργάνωση που στέφτηκε µε επιτυχία καθώς απαρτιζόταν από τα καλύτερα και πιο έµπειρα στελέχη σε Επιτροπή Αγώνων και Επιτροπή Ενστάσεων. Με εξαιρετική οργάνωση στη θάλασσα, χάρη στον πρόεδρο της Επιτροπής Αγώνων Αθανάσιο Παπαντωνίου, µε εξαιρετικά ανταγωνιστικά πληρώµατα από το εξωτερικό αλλά και από όλη την Ελλάδα. Είχαµε τη χαρά και την τιµή να αγωνιζόµαστε µαζί όλοι, γιατί για µένα δεν υπάρχει το ενάντια, όλοι είµαστε ένα µέσα στη θάλασσα! Αγωνιστήκαµε λοιπόν µαζί µε κορυφαίους Έλληνες ιστιοπλόους και αυτό αποδείχτηκε και από τα αποτελέσµατα του αγώνα καθώς τρία από τα ελληνικά πληρώµατα κατέκτησαν τη δεύτερη, τρίτη και τέταρτη θέση.

Θα ήθελα σε αυτό το σηµείο να ευχαριστήσω προσωπικά την οµάδα Jmania – τρίτη στην τελική κατάταξη, την οµάδα της Ελληνικής Αστυνοµίας – τέταρτη στη γενική κατάταξη, τις οµάδες Anassa, Kraken, Minoan Spirit, Physalia Physalis, Team Primarolia, Momentum και Nikolas που µας συντροφεύουν σε κάθε αγώνα σε ελλαδικό έδαφος αλλά που µε τη συµµετοχή τους σε αυτό το Ευρωπαϊκό Πρωτάθληµα ανέβασαν το επίπεδο πιο ψηλά και έδειξαν τη δυναµική της Ελλάδας στη συγκεκριµένη κατηγορία.

Ένα ευρωπαϊκό πρωτάθληµα δεν είναι ποτέ µια εύκολη υπόθεση, πόσο µάλλον αν είσαι µια νεοσύστατη οµάδα. Μπορώ να πω ότι αυτό δεν µας πτόησε, σίγουρα µας δυσκόλεψε αρκετές φορές µιας και ακόµη ο ένας δεν είχε βρει τα ‘πατήµατα’ του άλλου. Είχαµε να συναγωνιστούµε οµάδες που είναι πάνω από τρία µε τέσσερα χρόνια µαζί σε προπονήσεις και αγώνες. Αυτό όµως που µας έκανε να αγγίξουµε την πρώτη θέση, ενάντια στην Ιταλία, µια από τις πιο προπονηµένες, δουλεµένες και έµπειρες οµάδες, ήταν η εµπιστοσύνη που είχαµε και έχουµε ο ένας στον άλλο. Πιστεύω, και αυτό και βίωσα, πως σηµασία πάνω από όλα έχει η οµάδα. Ανεξάρτητα από το ιστιοπλοϊκό επίπεδο ή τις γνώσεις που ο καθένας φέρει, αυτό που τελικά έχει µεγαλύτερη σηµασία είναι ο σεβασµός στη µοναδικότητα του κάθε µέλους και η εµπιστοσύνη της οµάδας προς αυτό. Δεν έχει σηµασία όλοι να τα ξέρουν όλα πάνω σε ένα σκάφος, αυτό που έχει σηµασία είναι να µπορεί ο καθένας να ενώσει το δικό του κοµµάτι µε του άλλου και έτσι να ολοκληρώσουν µαζί το παζλ. Το σηµαντικότερο δε όλων, είναι τα άτοµα να περνάνε καλά και να χαίρονται κάθε τους στιγµή πάνω στο σκάφος ανεξαρτήτως αποτελέσµατος.

Η δεύτερη θέση δεν ήρθε και τόσο εύκολα, όσο εύκολα αντίστοιχα χάσαµε την πρώτη. Κάναµε λάθη, χάσαµε ευκαιρίες, επιλέξαµε λάθος πλευρές, χάσαµε τον στόχο, φοβηθήκαµε, ίσως µόνο κάποιοι από εµάς, ίσως σε κάποιες στιγµές και όλοι. Όµως ο στόχος επιτεύχθηκε χάρη στη διαφορετικότητα του χαρακτήρα του καθενός µας που ποτέ όµως δεν ‘καβάλησε’ την οµαδική ακεραιότητα. Καθοριστικής σηµασίας για την επιτυχία αυτή ήταν και η Piaggio Hellas, ο αποκλειστικός µας χορηγός, που υποστήριξε αυτό το όµορφο ταξίδι από την αρχή µέχρι και την νίκη. Έτσι φύγαµε από την Πάτρα µε ένα µετάλλιο στο στήθος και µε έναν διακαή πόθο εκπληρωµένο.

Το ταξίδι στην Πάτρα τελείωσε, όµως τα ταξίδια για την οµάδα της Ευνίκης δεν σταµατούν εδώ! Βάζουµε πλώρη για ακόµα υψηλότερες διακρίσεις και ελπίζουµε σε ούριο άνεµο µε τη συντροφιά του χορηγού µας. «We ride together», γιατί µαζί αρµενίζουµε πάντα, πιο γρήγορα.

Σαν Άννα αυτό που θα ήθελα να µοιραστώ και να τονίσω είναι πως η ιστιοπλοΐα δε σταµατά ποτέ, αν και από τους µεγαλύτερους ηλικιακά, είµαι σίγουρη πως κάποιοι το γνωρίζουν ήδη, όµως µπορεί να υπάρχουν και κάποιοι, σαν και εµένα που δεν ήµουν απόλυτα σίγουρη. Είναι ένα άθληµα που µπορεί κανείς να βρίσκεται και να αγωνίζεται σε κάθε ηλικία. Επίσης, η ιστιοπλοΐα δεν σταµατά µόνο στα ανταγωνιστικά ή στα ολυµπιακά σκάφη. Υπάρχει τόση οµορφιά κρυµµένη σε κάθε διαφορετική κατηγορία που µπορεί να µη µας χαρίζει µια θέση στο πάνθεον του αθλητισµού, αλλά σίγουρα µας διδάσκει και µας προσφέρει πολλά περισσότερα για την ίδια µας τη ζωή. Το σηµαντικότερο όλων είναι να είµαστε µέσα σε ένα σκάφος, όποιο και αν είναι αυτό και να απολαµβάνουµε την ένωση, την ένωση µε τους άλλους ανθρώπους, µε τη φύση και µε το όλον.

 Στους µικρότερους ηλικιακά ιστιοπλόους θα ήθελα να τονίσω τη σηµαντικότητα του να δοκιµάζεις και να αγωνίζεσαι µε διαφορετικούς τύπους σκαφών. Όχι µόνο εµπλουτίζει κανείς τις ιστιοπλοϊκές του γνώσεις και ικανότητες αλλά αναπτύσσει τον χαρακτήρα του και την προσωπικότητά του πολύπλευρα. Το να µπορείς να συνεργάζεσαι αρµονικά µε άλλους individuals είναι ίσως το σηµαντικότερο εφόδιο για τη ζωή. Να γνωρίσεις τον σεβασµό αλλά και τον αυτοσεβασµό, βάζοντας τα δικά σου όρια αλλά γνωρίζοντας και τα όρια των άλλων. Να µπορέσεις να γνωρίσεις διαφορετικούς χαρακτήρες που θα σε βοηθήσουν να ανακαλύψεις τον ίδιο σου τον εαυτό, να καταλάβεις πότε χρειάζεται να γκαζώνεις και πότε να πατάς φρένο. Να βρεις τη χρυσή τοµή, να βρεις την κατάλληλη στιγµή και τελικά να βρεθεί το momentum που θα σε φέρει στην κορυφή. Για όλα αυτά χρειάζεσαι µια ευκαιρία, την οποία ή τη δηµιουργείς ή σου δίνεται, αν και αυτές οι δύο καταστάσεις πάντοτε δρουν συνεργαστικά. Εµένα µου δόθηκε, από τον κύριο Αλτσιάδη, που µε επέλεξε για την οµάδα του και νοιώθω την ανάγκη να τον ευχαριστήσω εδώ, δηµόσια γι’ αυτό.

Οι ευκαιρίες λοιπόν, είναι σαν τα κύµατα, χρειάζεται να γνωρίζουµε πως να τις ‘παίρνουµε’ και τελικά να τις παίρνουµε. Μια τέτοια ευκαιρία ήταν και για µένα το J24, µια τέτοια ευκαιρία ήταν και για µας, την οµάδα µου, το Ευρωπαϊκό Πρωτάθληµα…

Βρείτε λοιπόν ή δηµιουργήστε την ευκαιρία και µπείτε στην κλάση, εύχοµαι να σας δω και εσάς την επόµενη φορά στο νερό και να µοιραστώ µαζί σας την οµορφιά!

Τα αποτελέσµατα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήµατος έως ως ακολούθως:

J24 EUROPEAN CHAMPIONSHIP 2019 FINAL RESULTS

1. LA SUPERBA ITA 416 I.BONANNO

2. EVNIKI GRE 5441 A.NIKOLAIDIS

3. J MANIA GRE 5367 P.KAMPOURIDIS

4. HELLENIC POLICE GRE 751  A.TAGAROPOULOS

5. SCHWERE JUNGS GER 5381 S.KARSUNKE

6. UNITED 5 GER 5281 J.KAHLER

7. LEGAL ALIEN GBR 4064 A.GUERRERO

8. DERBE KERLE GER 5266 L.WOLGAST

9. EL NINO HUN 5493 M.RAUSCHENBERGER

10. RUNNINGMEN GER 5438 S.MAIS

11. ROTOGIRL GER 5420 L.HAGER

12. JUX und DOLLEREI GER 4406 T.CRAMER

13. JORE ITA 505 M.PANTANO

14. CACOON GBR 4269 D.HALE

15. FAST FORWARD GER 3634 J.MASKE

16. QUICK & DIRTY GER 5282 J.HENTSCHEL

17. KRAKEN GRE 4538 M.AGGELAKIS

18. OLD K ITA 500 M.LEPORATI

19. ANASSA GRE5239 N.KARNISIS

20. J WALKING GER 1196 L.GULZOW

21. MINOAN SPIRIT GRE 5113 A.PALLIKARIS

22. HIGHFIVE GER 5147 N.HONNEF

23. GLEN GER 5417 T.STOCKDREHER

24. PHYSLIA PHYSALIS GRE 4487 M.ROYSSIS

25. J-OC ALCE NERO ITA 371 F.APOLLONIO

26. AMERICAN PASSAGE ITA 487 P.RINALDI

27. JUMPING JACK FLASH ITA 216 F.MICCIO

28. MOMENTUM GRE 5345 G.VITSAKIS

29. TEAM PRIMAROLIA GRE 448 M.ZISIMATOS

30. NIKOLAS GRE 3979 M.OIKONOMOY

Exit mobile version