Site icon Ιστιοπλοϊκός Κόσμος

12th Channel Regatta

Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία ο διεθνής ιστιοπλοϊκός αγώνας Channel Regatta που διοργάνωσε ο Αθλητικός Σύλλογος Ιστιοπλόων Ανοικτής Θάλασσας Ρόδου σε συνεργασία με τον Ιστιοπλοϊκό Σύλλογο του Μαρμαρίς. Ο αγώνας πραγματοποιήθηκε στη θαλάσσια περιοχή της Ρόδου, της Σύμης και της Χάλκης από τις 16 έως τις 19 Ιουνίου 2017. Στον αγώνα πήραν μέρος συνολικά 23 σκάφη και περίπου 150 ιστιοπλόοι. Τα σκάφη είχαν χωριστεί σε τρεις κλάσεις για τις ανάγκες του αγώνα.

Τα τούρκικα σκάφη άρχισαν να φτάνουν στη Ρόδο από το μεσημέρι της Παρασκευή 16 Ιουνίου και ελλιμενίστηκαν στη νέα μαρίνα Ρόδου, η οποία ήταν ένας από τους χορηγούς του αγώνα μαζί με τα ζαχαροπλαστεία ΣΤΑΝΗ.
Η τελετή έναρξης και η συγκέντρωση κυβερνητών πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του ΑΣΙΑΘ στον Ζέφυρο, το απόγευμα της ίδιας ημέρας. Το “παρών” έδωσαν όλοι οι αγωνιζόμενοι, εκπρόσωποι από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το Λιμενικό Σώμα καθώς και ο Πρόξενος της Τουρκίας στη Ρόδο κ. Baris Kalkavan. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο πρόεδρος του ΑΣΙΑΘ Ρόδου Σταμάτης Σταύρας, καλωσόρισε τους Tούρκους ιστιοπλόους. Χαιρετισμό απεύθυνε και ο πρόεδρος του Συλλόγου του Μαρμαρίς Ihsan Kalayci, ο οποίος ευχαρίστησε για τη φιλοξενία τους διοργανωτές.
Η πρώτη αγωνιστική ημέρα του Channel Regatta, Σάββατο 17 Ιουνίου, περιελάμβανε την 1η ιστιοδρομία Ρόδο – Σεσκλί. Η εκκίνηση δόθηκε στις 10:00π.μ. με τα σκάφη να εκκινούν από την περιοχή Κάτω Πέτρες με πολύ δυνατό δυτικό άνεμο που ξεπερνούσε τους 20 κόμβους. Τα σκάφη ξεκίνησαν μουδαρισμένα και τα πληρώματα εκμεταλλεύτηκαν τον δυνατό άνεμο αναπτύσσοντας μεγάλες ταχύτητες. Η ένταση του ανέμου μειώθηκε όσο τα σκάφη έφταναν προς τον τερματισμό. Τα σκάφη άρχισαν νε τερματίζουν νωρίς το απόγευμα και στη συνέχεια ελλιμενίστηκαν στον όρμο του Πανορμίτη. Για την 1η ιστιοδρομία, στην κλάση Α πρώτο ήταν το σκάφος ESTELLA, δεύτερο το σκάφος HADAR και την τρίτη θέση πήρε το σκάφος LA LOBA. Στην κλάση Β πρώτο ήταν το σκάφος M2, δεύτερο ήταν το σκάφος ARMIDA και την τρίτη θέση πήρε το σκάφος ΑΠΟΛΛΩΝ. Στην κλάση Γ την πρώτη θέση πήρε το ΜΟΥΣΜΟΥΛΟ, δεύτερο ήταν το DAS BOOT και την τρίτη θέση πήρε το σκάφος ΚΑΛΗΜΕΡΑ. Μετά τον αγώνα ακολούθησε η απονομή των επάθλων στους νικητές στο εστιατόριο του Πανορμίτη.
Η δεύτερη ιστιοδρομία (Πανορμίτης – Χάλκη) του Channel Regatta πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 18 Ιουνίου. Η εκκίνηση δόθηκε από το ακρωτήρι Πάτος έξω από τον όρμο του Πανορμίτη στις 12 το μεσημέρι, μετά από ημίωρη αναβολή λόγω της χαμηλής έντασης του ανέμου που έπνεε αρχικά στους 3-4 κόμβους. Στη συνέχεια όμως και σταδιακά ο δυτικός – νοτιοδυτικός άνεμος άρχισε να δυναμώνει και η Επιτροπή Αγώνα έδωσε την εκκίνηση. Τα σκάφη έβαλαν πορεία για τη Χάλκη προς τα νοτιοδυτικά, και κινήθηκαν για δεύτερη μέρα στα όρτσα. Αρχικά όλος ο στόλος κινήθηκε προς τη Χάλκη αλλά στη συνέχεια κάποιοι προτίμησαν να κάνουν τακ και να κινηθούν δυτικά προς την Τήλο προσδοκώντας να βρουν πιο δυνατό καιρό. Λίγα μίλια πριν τη Χάλκη όντως επικρατούσαν πολύ ισχυροί άνεμοι που έφθαναν τους 18 – 20 κόμβους. Τα σκάφη άρχισαν να τερματίζουν νωρίς το μεσημέρι στην περιοχή Κάνια, βόρεια του λιμανιού της Χάλκης.
Για τη 2η ιστιοδρομία, στην κλάση Α πρώτο ήταν το σκάφος ESTELLA, δεύτερο το σκάφος HADAR και την τρίτη θέση πήρε το σκάφος ΠΑΝΟΡΜΙΤΗΣ. Στην κλάση Β πρώτο ήταν το σκάφος BLUE BIRD II, δεύτερο ήταν το σκάφος ΑΠΟΛΛΩΝ και την τρίτη θέση πήρε το σκάφος BOOMERANG. Στην κλάση Γ την πρώτη θέση πήρε το DAS BOOT, δεύτερο ήταν το ΜΟΥΣΜΟΥΛΟ και την τρίτη θέση πήρε το σκάφος ΚΑΛΗΜΕΡΑ.
Το απόγευμα του Σαββάτου και μετά τον ελλιμενισμό των σκαφών στο λιμάνι της Χάλκης, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση απονομή των επάθλων της ιστιοδρομίας. Στην εκδήλωση παρέστη ο δήμαρχος Χάλκης κος Μιχάλης Πατρός ο οποίος στον χαιρετισμό του ευχαρίστησε τον ΑΣΙΑΘΡ που συμπεριέλαβε το όμορφο νησί στο πρόγραμμα του αγώνα. Παρόντες ήταν επίσης εκπρόσωποι του Λιμενικού Σταθμού Χάλκης.
Στα πλαίσια της επίσκεψης στη Χάλκη, οι ιστιοπλόοι του Συλλόγου μοίρασαν αναμνηστικά μπλουζάκια στους μικρούς μαθητές του νησιού και τους ξενάγησαν στα σκάφη, απαντώντας στις ενδιαφέρουσες ερωτήσεις τους, που είχαν να κάνουν κυρίως με τον τρόπο που ταξιδεύει ένα σκάφος με τον άνεμο αλλά και με τη διαμονή των ιστιοπλόων εντός του περιορισμένου χώρου ενός σκάφους. Τα παιδιά, ιδιαίτερα τα μικρότερα, έμειναν ενθουσιασμένα από την επίσκεψη τους στα ιστιοπλοϊκά σκάφη. Επίσης ο ΑΣΙΑΘΡ έκανε μια συμβολική αλλά παράλληλα ιδιαίτερα χρήσιμη προσφορά στο Δημοτικό Σχολείο Χάλκης, δωρίζοντας ένα σύστημα μικροφωνικής εγκατάστασης και δυο ηχεία για να χρησιμοποιούνται στις σχολικές εκδηλώσεις που διοργανώνει το Σχολείο.
Η τρίτη και τελευταία ιστιοδρομία, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 19 Ιουνίου. Τα σκάφη ξεκίνησαν νωρίς το πρωί από τη Χάλκη και με τις μηχανές έφτασαν στην Κάμειρο Σκάλα, από όπου ήταν προγραμματισμένη να δοθεί η εκκίνηση. Στην ευρύτερη περιοχή έπνεαν πολύ δυνατοί άνεμοι από δυτική διεύθυνση, που προσέγγιζαν τοπικά τους 30 κόμβους. Η εκκίνηση δόθηκε στις 11:20 πμ και τα σκάφη ξεκίνησαν στα όρτσα για μισό μίλι και αφού καβάτζαραν την όρτσα σημαδούρα πήραν πορεία προς τη Ρόδο στα πρύμα. Ο άνεμος ήταν τόσο δυνατός που λίγα μόνο σκάφη σήκωσαν μπαλόνι και κατάφεραν να το κρατήσουν, αποκτώντας σαφές πλεονέκτημα απέναντι στα υπόλοιπα που κινήθηκαν με τις τζένοες. Ο άνεμος διατηρήθηκε δυνατός μέχρι και τη Ρόδο και ο κυματισμός ήταν πολύ έντονος. Τα σκάφη άρχισαν να τερματίζουν λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι στην περιοχή του Ενυδρείου Ρόδου, προσφέροντας θέμα στους λουόμενους.
Για την 3η ιστιοδρομία, στην κλάση Α πρώτο ήταν το σκάφος ESTELLA, δεύτερο το σκάφος BLUE SHARK και την τρίτη θέση πήρε το σκάφος ΠΑΝΟΡΜΙΤΗΣ. Στην κλάση Β πρώτο ήταν το σκάφος Μ2, δεύτερο ήταν το σκάφος ΑΠΟΛΛΩΝ και την τρίτη θέση πήρε το σκάφος ΑΡΜΙΔΑ. Στην κλάση Γ την πρώτη θέση πήρε το ΜΟΥΣΜΟΥΛΟ, δεύτερο ήταν το DAS BOOT και την τρίτη θέση πήρε το σκάφος ΝΙΚΟΛΑΟΣ.
Έτσι μετά την ολοκλήρωση και των τριών ιστιοδρομιών, στη συνολική βαθμολογία οι νικητές ήταν οι παρακάτω:
Στην κλάση Α πρώτο ήταν το σκάφος ESTELLA με κυβερνήτη τον Σωτήρη Κατσαρά, δεύτερο το σκάφος HADAR με κυβερνήτη τον Ihsan Kalayci και την τρίτη θέση πήρε το σκάφος BLUE SHARK με κυβερνήτη τον Μανώλη Σπυρίδη.
Στην κλάση Β πρώτο ήταν το σκάφος Μ2 με κυβερνήτη τον Mustafa Tezcan, δεύτερο το σκάφος ΑΠΟΛΛΩΝ με κυβερνήτη τον Σωτήρη Τσιμέτα και την τρίτη θέση πήρε το σκάφος BLUE BIRD II με κυβερνήτη τον Cem Tekdag.
Στην κλάση Γ πρώτο ήταν το σκάφος ΜΟΥΣΜΟΥΛΟ με κυβερνήτη τον Νίκο Κουμνάκη, δεύτερο το σκάφος DAS BOOT με κυβερνήτη τον Σταμάτη Σταματά και την τρίτη θέση πήρε το σκάφος ΚΑΛΗΜΕΡΑ με κυβερνήτη τον Λευτέρη Κουμπιάδη.
Τα έπαθλα δόθηκαν στους νικητές στην τελετή λήξης που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας. Κατά τη διάρκεια της τελετής ο πρόεδρος του ΑΣΙΑΘ Ρόδου τόνισε ότι ο αγώνας στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία και ανέδειξε το υψηλό αγωνιστικό επίπεδο των συμμετεχόντων αλλά κυρίως τις άριστες σχέσεις και τη συνεργασία των δύο Σωματείων. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου του Μαρμαρίς κ. Ihsan Kalayci, ανανέωσε το ραντεβού των ιστιοπλόων για τη 13η Channel Regatta που θα πραγματοποιηθεί το 2018 στο Μαρμαρίς και προσκάλεσε εκεί τους Ροδίτες ιστιοπλόους.
Οι χορηγοί του Αγώνα ήταν οι Νέες Μαρίνες Ρόδου και τα ζαχαροπλαστεία ΣΤΑΝΗ. Υποστηρικτές του αγώνα ήταν το κατάστημα ρούχων Gio-M Μιχαλάκης, η εταιρία ΑΦΟΙ Κάτρη, το κατάστημα ναυτιλιακών Αγησίλαος Ζαίρης, το κατάστημα ΕΠΑΘΛΟΝ – Φωτεινός Αττιτής, το Δημοτικό Λιμενικό Νότιας Δωδεκανήσου, οι Δήμοι Ρόδου, Σύμης και Χάλκης, τα κατά τόπους Λιμεναρχεία και Λιμενικοί σταθμοί καθώς και το Πολεμικό Ναυτικό.
Όλα τα αποτελέσματα του αγώνα έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Αθλητικού Συλλόγου ιστιοπλόων ανοικτής Θάλασσας Ρόδου www.asiathr.gr
Exit mobile version