Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής για τρίτη τετραετία επανεξελέγη πριν από λίγο καιρό ο Σπύρος Καπράλος και ήδη έπιασε δουλειά εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο. Ο προερχόμενος, από τον υγρό στίβο πρόεδρος της ΕΟΕ, μίλησε στον “Ιστιοπλοϊκό Κόσμο” για την ιστιοπλοΐα, τα αθλήματα του υγρού στίβου, τον ελληνικό αθλητισμό και τους στόχους που έχει για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
Σας ευχαριστώ πολύ για τα συγχαρητήρια. Καθήκον μου είναι, να βοηθάω όλα τα αθλήματα και τους αθλητές στην προσπάθεια που κάνουν για να διακριθούν και να μην μεροληπτώ υπέρ κάποιου. Από εκεί και πέρα, όλοι γνωρίζουν ότι αγαπώ το νερό, καθώς προέρχομαι από τον υγρό στίβο αφού υπήρξα αθλητής της κολύμβησης και της υδατοσφαίρισης, έχοντας πάρει μέρος δυο φορές σε Ολυμπιακούς Αγώνες, με την Εθνική ομάδα πόλο. Άρα το υγρό στοιχείο και η θάλασσα είναι μέσα στην καρδιά μου.
Έχετε παρακολουθήσει αγώνες ιστιοπλοΐας;
Φυσικά και έχω! Να σας θυμίσω ότι το περασμένο καλοκαίρι, μετά από την ευγενική πρόσκληση του προέδρου του ΠΟΙΑΘ Γιάννη Μαραγκουδάκη, έδωσα την εκκίνηση για το Ράλλυ Αιγαίου ενώ στο Ρίο, έζησα από κοντά την τεράστια προσπάθεια που έκαναν ο Τάκης Μάντης και ο Παύλος Καγιαλής για να ανέβουν στο βάθρο των Ολυμπιακών Αγώνων. Και στο τέλος πανηγύρισα σαν μικρό παιδί το χάλκινο μετάλλιο, επειδή ξέρω πόσο δύσκολο ήταν ειδικά για αυτούς τους δύο υπέροχους αθλητές να φτάσουν στο Ρίο. Και ήταν ένα από τα μετάλλια που χάρηκα ιδιαίτερα γιατί έβαλα κι εγώ προσωπικά ένα μικρό λιθαράκι για να φτάσουν στο Ρίο.
Πως το πετύχατε αυτό; Μέσω του προγράμματος “Υιοθετήστε έναν Αθλητή στο δρόμο για το Ρίο”;
Γνώριζα τα δύο παιδιά και ήξερα πόσο δύσκολο ήταν να προκριθούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η ιστιοπλοΐα όπως γνωρίζετε, κυρίως λόγω των σκαφών, είναι άθλημα με μεγάλες οικονομικές απαιτήσεις και δίχως βοήθεια δεν μπορείς να διακριθείς. Έτσι πρότεινα στην εταιρεία στην οποία εργάζομαι, να ‘υιοθετήσει’ τον Τάκη και τον Παύλο και τελικά οι δύο σπουδαίοι αυτοί αθλητές μας έκαναν υπερήφανους.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν βοήθησε μόνο τους Μάντη και Καγιαλή αλλά και τους περισσότερους από τους αθλητές και τις αθλήτριες που διακρίθηκαν στο Ρίο. Πιστεύετε ότι ήταν το πιο σημαντικό επίτευγμα της προηγούμενης θητείας σας στην ΕΟΕ;
Αυτό που με κάνει πραγματικά υπερήφανο είναι ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα αναγνωρίστηκε κυρίως από τους αθλητές και θέλω να τους ευχαριστήσω ιδιαίτερα γι’ αυτό. Υπάρχει μεγαλύτερη ανταμοιβή από το να βλέπεις τα παιδιά αυτά, να εξασφαλίζουν τη συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες και μετά να κάνουν όλη την Ελλάδα υπερήφανη με τις επιτυχίες τους; Εμείς που είμαστε στην ΕΟΕ, σε θέσεις άμισθες, παίρνουμε τη μεγαλύτερη και σημαντικότερη ανταμοιβή όταν αντικρίζουμε το χαμόγελο τους και ζούμε τις επιτυχίες τους.
Ήδη έχετε αναγγείλει την έναρξη του προγράμματος “Υιοθετήστε έναν αθλητή στο δρόμο γιο το Τόκιο”. Ευελπιστείτε ότι θα είναι το ίδιο επιτυχημένο;
Δεν θέλω να είναι το ίδιο επιτυχημένο, αλλά ακόμα περισσότερο επιτυχημένο σε σχέση με το Ρίο. Αντιλαμβάνομαι τη δύσκολη οικονομική θέση της χώρας μας και το γεγονός ότι η πολιτεία δεν μπορεί πλέον να στηρίζει τους αθλητές όπως έκανε στο παρελθόν. Εμείς σαν ΕΟΕ όμως, πρέπει να συνεχίσουμε τις εντατικές προσπάθειες προς όφελος των αθλητών. Ήδη από την περσινή χρονιά ήρθαμε σε επαφή με το Hellenic Initiative, τους Έλληνες της διασποράς, εξασφαλίζοντας υποτροφίες για δέκα αθλητές την επόμενη τετραετία. Στόχος μας είναι η χώρα μας στο Τόκιο, να είναι μέσα στις 20 πρώτες σε αριθμό μεταλλίων από την 26η θέση που ήταν στη Βραζιλία.
Μετά τα έξι μετάλλια στο Ρίο, μιλήσατε για ελληνικό θαύμα. Μήπως ήσασταν υπερβολικός από τη χαρά της στιγμή ή το πιστεύετε ακόμα;
Φυσικά και το πιστεύω και μπορώ να σας το εξηγήσω με απλά μαθηματικά. Από το 2010 και μετά, διεκόπη το κονδύλι για ολυμπιακή προετοιμασία που παραδοσιακά έδινε γενναιόδωρα η πολιτεία. Το αποτέλεσμα ήταν να μην υπάρχουν κρατικοί πόροι για τους αθλητές, που θα τους βοηθούσαν για την προετοιμασία τους, άρα και τη συμμετοχή τους σε διεθνείς αγώνες, προκειμένου να αποκτήσουν εμπειρίες, αλλά και να πάρουν την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Επιπλέον, τα χρήματα που δίνει η πολιτεία στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, κάθε χρόνο μειώνονται.. Πιο συγκεκριμένα, για την ολυμπιακή περίοδο 2005-2008 η ΕΟΕ πήρε από το κράτος λίγο περισσότερα από 20 εκατομμύρια ευρώ και επιπλέον 30 εκατομμύρια για ολυμπιακή προετοιμασία των αθλητών. Στον επόμενο ολυμπιακό κύκλο, όταν ανέλαβα την Προεδρία της ΕΟΕ από το 2009 ως το 2012, πέσαμε στα 10 εκατομμύρια 500 χιλιάδες ευρώ, δηλαδή μείωση κατά 50% και επιπλέον 8 οκτώ εκατομμύρια για ολυμπιακή προετοιμασία! Και τώρα, την τετραετία 2013 –2016 το ποσό δεν έφτασε ούτε τα πέντε εκατομμύρια. Δηλαδή από 50 εκατομμύρια, η επιχορήγηση μειώθηκε σε 18.5 και τώρα σε 5 εκατομμύρια, τα οποία δεν φτάνουν ούτε για τη μισθοδοσία του προσωπικού της ΕΟΕ που είναι δημόσιοι υπάλληλοι.
Και πως τα καταφέρνετε και στηρίζετε τους αθλητές και να επιβιώνετε και εσείς ως Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή;
Καταρχήν για τους αθλητές, εκτός από το πρόγραμμα “Υιοθετήστε”, υπάρχουν και άλλοι υποστηρικτές όπως το Ίδρυμα Λεβέντη που μοιράζει κάθε χρόνο υποτροφίες σε 28 αθλητές από την Ελλάδα και την Κύπρο, ενώ εξασφαλίσαμε και από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή υποτροφίες για όλους τους αθλητές μας που προκρίθηκαν για το Ρίο. Για την επιβίωση της ΕΟΕ προχωρήσαμε και σε άλλες ενέργειες, όπως το άνοιγμα του Ολυμπιακού Σταδίου στο κοινό, πριν από επτά χρόνια. Τα συνολικά έσοδα μόνο από τα εισιτήρια του Σταδίου έχουν ξεπεράσει τα 2 εκατομμύρια ευρώ. Στο Καλλιμάρμαρο υλοποιείται επίσης, χάρη στη χορηγία των Ιδρυμάτων Νιάρχου και Κανελλόπουλου, το πρόγραμμα «Αγαπώ τον αθλητισμό –Kids’ Athletics» που έχει δώσει την ευκαιρία σε 1700 σχολεία και σε σχεδόν 130.000 μαθητές, να έλθουν σε επαφή με τον αθλητισμό.
Να πάμε, όμως και στα δυσάρεστα, γιατί πέρα από το αδιαμφισβήτητα επιτυχημένο έργο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, η εικόνα της δέχθηκε πλήγμα στις εκλογές του Φεβρουαρίου με το γεγονός ότι η πλευρά του Ισίδωρου Κούβελου απείχε από τη διαδικασία και στη συνέχεια προσέφυγε στη δικαιοσύνη. Πως τα σχολιάζετε όλα αυτά;
Θα επαναλάβω για μία ακόμα φορά ότι οι εκλογές έγιναν σύμφωνα με το καταστατικό της ΕΟΕ, τις οδηγίες της ΔΟΕ και τις αρχές της δημοκρατίας, όπου η πλειοψηφία υπερισχύει της μειοψηφίας. Μαθηματικά, το 14 είναι μεγαλύτερο του 11. Ομόφωνα 14 εκπρόσωποι των αθλητικών ομοσπονδιών με εξέλεξαν πρόεδρο, ενώ αυτοί που δεν παρέστησαν ήταν έντεκα.
Αυτά είναι πρωτόγνωρα γεγονότα που βεβαίως και δεν συνάδουν με το ολυμπιακό ιδεώδες και τις αξίες του ολυμπισμού, που μόνο στη θεωρία, πολλοί ασπάζονται. Για να κλείσουμε αυτό το θέμα, εμείς αφήνουμε πίσω μας όλα αυτά και ενωμένοι με τους συναδέλφους μας στην ολομέλεια, κοιτάζουμε την επόμενη μέρα και το καλό των αθλητών και των αθλητριών μας. Αυτή είναι πλέον η πυξίδα που θα μας δείχνει την πορεία μας για τα επόμενα χρόνια.