Ο φετινός Ιούλιος φιλοξενεί δύο µεγάλα γεγονότα της Ανοικτής Θάλασσας.

Το πρώτο δεκαπενθήµερο διεξάγεται η 3η διεθνής ιστιοπλοϊκή διοργάνωση AEGEAN 600. Το ιδιαίτερο στοιχείο που τη χαρακτηρίζει είναι η µεγάλη διεθνής συµµετοχή των 45 σκαφών, µεταξύ των οποίων 11 maxi yachts και 4 multihull, από 17 χώρες, που έχουν δηλώσει συµµετοχή στον εξαίρετο αυτόν αγώνα των 600 ν.µ. µε τον περίπλου του Αιγαίου Πελάγους.

Βέβαια ο ΠΟΙΑΘ έχει διοργανώσει και στο παρελθόν πολλά διεθνή πρωταθλήµατα µε συµµετοχή ξένων σκαφών, όπως το Παγκόσµιο Πρωτάθληµα 1/2 ton του 1982, το Παγκόσµιο Πρωτάθληµα 1/4 ton το 1984, το 3/4 ton το 1989, το Μεσογειακό Πρωτάθληµα MedCup “Athens Trophy” το 2006 και το Παγκόσµιο Πρωτάθληµα ORCi το 2008 και µάλιστα µε συµµετοχή πολλών διακεκριµένων προσωπικοτήτων όπως ο βασιλιάς της Νορβηγίας, ο βασιλιάς της Ισπανίας και άλλες εξέχουσες προσωπικότητες. Όµως η φετινή συµµετοχή τόσο µεγάλων αγωνιστικών σκαφών είναι κάτι το ξεχωριστό.

Επισηµαίνουµε ότι η διοργάνωση AEGEAN 600 έχει συµπεριληφθεί στο Μεσογειακό Πρωτάθληµα της International Maxi Association που είναι από τις σηµαντικότερες στον κόσµο της διεθνούς ιστιοπλοΐας. Το παγκόσµιο ενδιαφέρον για τους αγώνες των 600 ν.µ. είναι πολύ µεγάλο. Περίπου 1.500.000 άτοµα ενηµερώνονται από τα social media του αγώνα που απεικονίζουν τη διαδροµή του µέσα από τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου.

Ας ελπίσουµε ότι όλα θα πάνε καλά µέχρι τέλους και η Ελλάδα θα επιβεβαιώσει τη θέση της ανάµεσα στις χώρες των µεγάλων διοργανωτών.

Το δεύτερο δεκαπενθήµερο του Ιουλίου διεξάγεται το 60ο Ράλλυ Αιγαίου. Είναι µία διοργάνωση από τις δύο παλαιότερες της Μεσογείου που ουσιαστικά καθιέρωσε την Ανοικτή Θάλασσα στην Ελλάδα και ήταν ένας παράγοντας ανάπτυξης του θαλάσσιου τουρισµού µε 150 επισκέψεις στα νησιά του Αιγαίου, 23.000 ν.µ. διαδροµές αγώνων και 3.000 συµµετέχοντα σκάφη.

Το Ράλλυ Αιγαίου έφερε στην ιστιοπλοΐα την τηλεόραση, τους χορηγούς αγώνων αλλά και τις χορηγίες σκαφών.

Η εφετινή διαδροµή είναι πιο µικρή για να δώσει και σε νεότερους ιστιοπλόους µε λιγότερη πείρα την ευκαιρία να συµµετάσχουν και να δοκιµάσουν τις δυνάµεις τους στο Αιγαίο και να ευχηθούµε στον ιστορικό αυτόν αγώνα καλή συνέχεια.

Ο Ιωάννης Μαραγκουδάκης γεννήθηκε το 1938 στην Αθήνα. To 1953, σε ηλικία 15 ετών, τιμήθηκε από την τότε Βασίλισσα Φρειδερίκη με έπαινο εξαίρετων πράξεων, για τη συμμετοχή του με το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων στην αρωγή των σεισμοπλήκτων Ιονίου. Παράλληλα με τις Γυμνασιακές του σπουδές στη Βαρβάκειο Πρότυπο Σχολή, ασχολείται με τον αθλητισμό στίβου και το 1957, σε ηλικία 19 ετών, καταρρίπτει την Πανελλήνια επίδοση στη σφυροβολία. Τον ίδιο χρόνο εισάγεται στη Σχολή Μηχανολόγων – Ηλεκτρολόγων του Ε.Μ.Π. Αποφοιτά το 1962 και υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία στο Τεχνικό Σώμα, ως έφεδρος Ανθυπολοχαγός. Μετά από μια εικοσαετή επιστημονική και επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αφιερώνει πολύ από τον ελεύθερο χρόνο του στην ιστιοπλοΐα και έχει μία εμπειρία άνω των 150.000 ναυτικών μιλίων σε ιστιοπλοϊκούς αγώνες και θαλάσσιες περιηγήσεις, με διάκριση μεταξύ των άλλων και στον Αγώνα Διάπλου του Ατλαντικού ARC 2000. Από το 1985 είναι Πρόεδρος του Δ.Σ. του Πανελληνίου Ομίλου Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης (Π.Ο.Ι.Α.Θ.) και από το 1990 και για 22 χρόνια διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Θαλάσσιας Ενώσεως. Εκδότης του περιοδικού του ΠΟΙΑΘ «Ιστιοπλοϊκός Κόσμος» από το 1987. Εκπρόσωπος της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας από το 2002 έως το 2010 στην Επιτροπή Ανοικτής Θαλάσσης της Διεθνούς Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας. Επίτιμος δημότης Λέρου για τη διαρκή προσπάθειά του αναδείξεως της νήσου και την ανάπτυξη του ναυταθλητισμού της και του Αγαθονησίου για την εγκαθίδρυση συστήματος τηλεπαιδιατρικής
Previous Post Next Post