Μ’ΑΝΟΙΧΤΑ ΠΑΝΙΑ – ΤΕΥΧΟΣ 129

Από τα γεγονότα ενδιαφέροντός μας, διμήνου Μαρτίου-Απριλίου, ξεχωρίζουν η καλή εμφάνιση της ελληνικής ομάδας στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ιέρ με ιδιαίτερη έμφαση στην 3η νίκη 470 των Μάντη-Καγιαλή, που αποδεικνύει τη σταθερή πορεία των ιστιοπλόων μας στο διεθνές επίπεδο και η εξαιρετική επιτυχία της εκδήλωσης στο Πολεμικό Μουσείου που διοργανώθηκε από τον ΠΟΙΑΘ και την Παγκρήτιο Ένωση με την υποστήριξη του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού και εκπληρώνει έναν από τους βασικούς καταστατικούς σκοπούς των διοργανωτών που είναι η διατήρηση των εθνικών μας παραδόσεων και παράλληλα αποτίει φόρο τιμής στους ναυτικούς μας που με μία σειρά ηρωικών πράξεων και σε συνδυασμό με το ολοκαύτωμα του Αρκαδίου άλλαξαν τον ρου της ιστορίας και κατέστησαν δυνατή την ενσωμάτωση της ηρωικής Μεγαλονήσου στη μητέρα Πατρίδα.

Και μόνον το γεγονός ότι την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι των πολιτικών αρχών, η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων και της Διπλωματίας, ως επίσης των ανωτάτων δικαστηρίων και Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, αποδεικνύει το ενδιαφέρον στη διατήρηση των εθνικών μας ιδεωδών.
Περισσότερα όμως στο σχετικό άρθρο και ένθετο του τεύχους αυτού.Πέραν αυτού, τον προηγούμενο μήνα, έγινε μία προσπάθεια από τον ΠΟΙΑΘ για να επιλυθεί το φλέγον θέμα των ΔΕΚΠΑ (Δελτίο κίνησης πλοίων αναψυχής) με το οποίο πρέπει να είναι εφοδιασμένα όλα τα ιδιωτικά σκάφη αναψυχής.
Ως γνωστόν με την υπ’ αριθμό 31331/76888/2016/08-9-2016 ΚΥΑ καθορίστηκαν οι προϋποθέσεις εκδόσεώς του. Μεταξύ αυτών πρέπει να δηλώνεται ο κυβερνήτης του σκάφους ο οποίος πρέπει να έχει την απαιτούμενη άδεια διακυβέρνησης σκάφους και επί πλέον πρέπει να δηλωθεί και ο χρήστης του σκάφους ο οποίος σε περίπτωση που ο πλοιοκτήτης είναι εταιρία, πρέπει να είναι φυσικό πρόσωπο.
Κατά τη συνάντηση που έγινε με τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και την Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Ναυτιλιακών Επενδύσεων και Θαλασσίου Τουρισμού έγιναν από τον ΠΟΙΑΘ οι ακόλουθες τοποθετήσεις:

  1. Η απαίτηση να ορισθεί κυβερνήτης με την απαιτούμενη άδεια διακυβέρνησης είναι άστοχος διότι δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο που να ορίζει τις απαιτήσεις διακυβέρνησης ιδιωτικού σκάφους αναψυχής. Ως γνωστόν η διάταξη που προβλέπεται στον νόμο 1940/91 άρθρο 11 δεν έχει ενεργοποιηθεί.
  2. Στην περίπτωση πλοιοκτησίας από ναυταθλητικά σωματεία, χρήστες είναι οι ναυταθλητές, οι οποίοι κατά περίσταση χρησιμοποιούν τα σκάφη για προπονήσεις ή για συμμετοχή σε αγώνες και όχι ο πρόεδρος του Δ.Σ. του σωματείου που οι Λιμενικές Αρχές συνηθίζουν να ορίζουν ως χρήστη. Αυτό πέραν των άλλων έχει σημαντικές φορολογικές επιπτώσεις, διότι ως χρήστης θα χρεωθεί και το τεκμήριο του σκάφους ή των σκαφών. Εξ’ άλλου η εν λόγω ΚΥΑ αναφέρεται συγκεκριμένα σε εταιρίες και όχι σε σωματεία που σύμφωνα με τον Αστικό Κώδικα είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Μετά από εκτεταμένη και φιλικότατη συζήτηση λάβαμε την υπόσχεση ότι το θέμα θα τακτοποιηθεί συντόμως.

Ο Ιωάννης Μαραγκουδάκης γεννήθηκε το 1938 στην Αθήνα. To 1953, σε ηλικία 15 ετών, τιμήθηκε από την τότε Βασίλισσα Φρειδερίκη με έπαινο εξαίρετων πράξεων, για τη συμμετοχή του με το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων στην αρωγή των σεισμοπλήκτων Ιονίου. Παράλληλα με τις Γυμνασιακές του σπουδές στη Βαρβάκειο Πρότυπο Σχολή, ασχολείται με τον αθλητισμό στίβου και το 1957, σε ηλικία 19 ετών, καταρρίπτει την Πανελλήνια επίδοση στη σφυροβολία. Τον ίδιο χρόνο εισάγεται στη Σχολή Μηχανολόγων – Ηλεκτρολόγων του Ε.Μ.Π. Αποφοιτά το 1962 και υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία στο Τεχνικό Σώμα, ως έφεδρος Ανθυπολοχαγός. Μετά από μια εικοσαετή επιστημονική και επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αφιερώνει πολύ από τον ελεύθερο χρόνο του στην ιστιοπλοΐα και έχει μία εμπειρία άνω των 150.000 ναυτικών μιλίων σε ιστιοπλοϊκούς αγώνες και θαλάσσιες περιηγήσεις, με διάκριση μεταξύ των άλλων και στον Αγώνα Διάπλου του Ατλαντικού ARC 2000. Από το 1985 είναι Πρόεδρος του Δ.Σ. του Πανελληνίου Ομίλου Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης (Π.Ο.Ι.Α.Θ.) και από το 1990 και για 22 χρόνια διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Θαλάσσιας Ενώσεως. Εκδότης του περιοδικού του ΠΟΙΑΘ «Ιστιοπλοϊκός Κόσμος» από το 1987. Εκπρόσωπος της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας από το 2002 έως το 2010 στην Επιτροπή Ανοικτής Θαλάσσης της Διεθνούς Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας. Επίτιμος δημότης Λέρου για τη διαρκή προσπάθειά του αναδείξεως της νήσου και την ανάπτυξη του ναυταθλητισμού της και του Αγαθονησίου για την εγκαθίδρυση συστήματος τηλεπαιδιατρικής
Previous Post Next Post