Σοφία Μπεκατώρου: «Το μέλλον της αγωνιστικής ιστιοπλοΐας είναι τα ιπτάμενα σκάφη»

Σε δημιουργική… ρότα βρήκε η μεταολυμπιακή χρονιά του Ρίο τη Σοφία Μπεκατώρου. Η κορυφαία εκπρόσωπος της ελληνικής ιστιοπλοΐας παρακολουθεί με προσοχή τις διεθνείς εξελίξεις της παγκόσμιας ιστιοπλοΐας με στόχο να τις μεταφέρει στη χώρα μας, βρίσκεται δίπλα στη νέα γενιά και είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη σε ότι αφορά τις ευπαθείς ομάδες. Με όπλο την τεράστια εμπειρία της αφουγκράζεται τις παγκόσμιες τάσεις και, μέσα από αυτές, ατενίζει το μέλλον του αθλήματος. Προσπαθεί να μεταλαμπαδεύσει τις γνώσεις της ώστε η ελληνική ιστιοπλοΐα να συνεχίσει να ανοίγει πανιά για νέες διακρίσεις γιατί, όπως δηλώνει στον “Ιστιοπλοϊκό Κόσμο”, «τα ιπτάμενα σκάφη αποτελούν το μέλλον».

Σοφία τον Ιούνιο βρέθηκες σε αγώνα του “America’s Cup”, στις Βερμούδες. Τι αποκόμισες από αυτή τη διοργάνωση;
Με βοήθησε πολύ το γεγονός ότι βρέθηκα στο America΄s Cup για να παρακολουθήσω αγώνες και να δω την εξέλιξη της τεχνολογίας γύρω από τα ιπτάμενα σκάφη. Εκεί κάθε ομάδα ακολουθούσε διαφορετική στρατηγική. Αυτό το παρατηρούσα και μέσα από αυτό καταλάβαινα τι ζητούσε κάθε ομάδα, αλλά και τις τάσεις που θα επικρατήσουν.
Ποιος ήταν ο ρόλος σου στη συγκεκριμένη διοργάνωση;
Εργάστηκα ως εθελόντρια στο endeavour programme, το οποίο είναι εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μικρά παιδιά. Μέσα από διαδραστικά προγράμματα τα νέα παιδιά μπορούν να αντιληφθούν ευκολότερα το άθλημα. Στο πάρκο του America’s Cup, στις Βερμούδες, καθημερινά έρχονταν παιδιά από σχολεία και τους δείχναμε στη στεριά κάποια από τα πρώτα βήματα. Στη συνέχεια, έμπαιναν και στα σκάφη ώστε να έχουν μία ολοκληρωμένη εικόνα και εμπειρία. Αυτές τις γνώσεις που απέκτησα στις Βερμούδες τις έφερα εδώ και συνεχίζω αυτό το πρόγραμμα. Τα τελευταία χρόνια τρέχω ένα διαδραστικό πρόγραμμα στο Ευρωπαϊκό Σχολείο, στη Βάρκιζα, και ήθελα να το εμπλουτίσω και να το αναπτύξω. Με ενδιαφέρει πολύ το εκπαιδευτικό κομμάτι της ιστιοπλοΐας.
Πως βλέπει η Σοφία Μπεκατώρου το «εκπαιδευτικό κομμάτι της ιστιοπλοΐας»;
Έχω ξεκινήσει συνεργασία με τον Ναυτικό Αθλητικό Όμιλο Βούλας, όπου εκεί έχουμε τη δυνατότητα να εκπαιδεύσουμε νέα παιδιά. Δουλεύουμε το πρόγραμμα μέσα από τέσσερις πυλώνες. Προηγείται ο σχολικός αθλητισμός. Μπορούν να μας επισκεφτούν σχολεία και, μέσα από ένα πλήρες πρόγραμμα που έχω εκπονήσει με τους συνεργάτες μου, να αποκτήσουν οι μαθητές μία πρώτη άποψη για την ιστιοπλοΐα. Ο δεύτερος είναι να έρθουν όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά κοντά στο άθλημα. Αυτό γίνεται με τη μορφή παιχνιδιού, χάρη σε ένα διαδραστικό πρόγραμμα με σκαφάκια. Οι ηλικίες αρχίζουν από πέντε ετών. Εφέτος κάναμε τρία καλοκαιρινά καμπ. Το πρόγραμμα είχε παιχνίδια περιπέτειας, πειράματα με σκάφη, μιλήσαμε για την υγιεινή διατροφή, κάναμε γυμναστική σχετική με την ιστιοπλοΐα, και, φυσικά, υπήρξαν και οι εξερευνήσεις σε κοντινά νησάκια. Ο άλλος πυλώνας είναι η ιστιοπλοΐα για ενήλικες. Προσκαλούμε όλες τις ηλικίες να έρθουν να δοκιμάσουν και να κάνουν ιστιοπλοΐα. Γι’ αυτόν τον σκοπό παρέχουμε διαφορετικά σκάφη, μονοθέσιο, διθέσιο και τριθέσιο. Στις οικογένειες μπορούμε να προσφέρουμε την εμπειρία της ιστιοπλοΐας σε όλη την οικογένεια. Είχε έρθει μία οικογένεια από την Ελβετία και στο ένα σκάφος ήταν οι ενήλικες και στο άλλο τα παιδιά. Έτσι, πέρασαν τέσσερις ώρες στη θάλασσα, διασκέδασαν και έμαθαν και κάποια πράγματα γύρω από το άθλημα. Υπάρχει, επίσης, η προώθηση του foiling. Tο μέλλον της ιστιοπλοΐας είναι στα ιπτάμενα σκάφη. Ενδεχομένως κάποιες κατηγορίες να μπουν στο Ολυμπιακό Πρόγραμμα του 2024. Η αίσθηση είναι πολύ διαφορετική από την απλή ιστιοπλοΐα. Πρόκειται για μία μοναδική εμπειρία.
Γνωρίζω, όμως, ότι η δράση σου γύρω από την ιστιοπλοΐα δε σταματάει μόνο σε αυτό…
Με την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία “Άνεμος Ελλάδας” θέλουμε να κάνουμε και κάποιες δραστηριότητες που θα βοηθήσουν πιο ευπαθείς ομάδες, όπως, π.χ., να έρθουμε σε επαφή με τον Σύλλογο Φίλων Παιδιών με Καρκίνο “Ελπίδα” ώστε παιδιά που βγήκαν νικητές από αυτή τη μάχη να γνωρίσουν την ιστιοπλοΐα. Συζητήσαμε με τον πρόεδρο του Πανελληνίου Ομίλου Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης, τον κ. Μαραγκουδάκη, ώστε να υπάρξει μία συνεργασία ανάμεσα σε ΠΟΙΑΘ και την “Άνεμος Ελλάδας” ώστε να προσφέρουμε δωρεάν και μαθήματα ανοικτής θάλασσας και με μικρότερα σκάφη.
Σε ότι αφορά την αγωνιστική ιστιοπλοΐα, οι φίλοι του αθλήματος ενδιαφέρονται να μάθουν εάν θα ξαναδούν την ‘καπετάνισσα’ σε αγωνιστικούς ρυθμούς;
Είμαι στην επιτροπή των NACRA και παρακολουθώ όλες τις εξελίξεις. Δεν έχω πάρει κάποια απόφαση για να επιστρέψω. Με τον Μιχάλη Πατενιώτη δουλέψαμε μόνο τέσσερις μήνες και, δυστυχώς, στο Ρίο δεν πρόλαβε να φανεί η δουλειά μας. Κάναμε μία τεράστια προσπάθεια. Θα ήθελα, όμως, να απευθύνω μία ανοικτή πρόσκληση σε όλους τους αθλητές που τους ενδιαφέρει το σκάφος NACRA να επικοινωνήσουν μαζί μου και να διοργανώσουμε ένα διήμερο, ώστε με χαρά να δείξω το σκάφος σε όσους θέλουν να δοκιμάσουν. Θα ήθελα να το γνωρίσουν οι νέοι ιστιοπλόοι μας. Στο εξωτερικό, ο μέσος όρος ηλικίας σε αυτή την κατηγορία είναι χαμηλός. Πρόκειται για ένα σκάφος γρήγορο, θεαματικό, πιο extreme από τα άλλα και ταιριάζει με την ιδιοσυγκρασία των νέων.
Σοφία γνωρίζω ότι παρακολουθείς και την αγωνιστική δράση της νέας γενιάς, σε όλες τις κατηγορίες. Μέσα από την εμπειρία σου, πως βλέπεις τους νέους ιστιοπλόους μας;
Χαίρομαι που υπάρχει μία νέα γενιά που δείχνει τόσο δυναμική. Και στα RSX και στα 470 γυναικών και στα Laser, οι νεαροί ιστιοπλόοι μας έχουν δώσει θετικά δείγματα. Φυσικά, ξέρουμε ότι οι κατηγορίες των νέων, σε σχέση με των ανδρών – γυναικών, είναι διαφορετικές, όμως, έχουμε ανθρώπινο υλικό που, εάν υποστηριχθεί με τον κατάλληλο τρόπο, θα πάει καλά. Δεν πρέπει να ξεχνάμε και το πείσμα των Ελλήνων… Αυτό που με κάνει περισσότερο αισιόδοξη είναι το γεγονός ότι αυτά τα παιδιά ‘ξεπετάχτηκαν’ μέσα από μια δύσκολη, για τη χώρα, περίοδο. Αυτοί οι αθλητές γνωρίζουν πως κάποια από τα κίνητρα που υπήρχαν στο παρελθόν έπαψαν να υπάρχουν. Αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά ξέρουν τις δυσκολίες που θα συναντήσουν και είναι έτοιμα να παλέψουν κάτω από αυτές τις συνθήκες. Σε σχέση με τις άλλες χώρες θα διαθέτουν το εξής πλεονέκτημα: Επειδή έφτασαν με πολύ κόπο σε τόσο υψηλό σημείο θα πολεμήσουν και πιο δυναμικά…
Η Σπυριδούλα ‘Ιριδα Σπανέα είναι από το 1999 συντάκτρια αθλητικού ρεπορτάζ στην εφημερίδα «Καθημερινή». Έχει ειδικευτεί στα ολυμπιακά (εκτός ποδοσφαίρου και μπάσκετ) και τα μη ολυμπιακά αθλήματα και βρίσκεται όλα αυτά τα χρόνια δίπλα στους ανθρώπους του αθλητισμού. Ανάμεσα σε αυτά είναι και η ιστιοπλοΐα, στην οποία έχει ιδιαίτερη αδυναμία διότι θεωρεί ότι είναι ένα άθλημα για ανθρώπους με ανοικτούς ορίζοντες. Το 2005 έγινε η πρώτη γυναίκα που εξελέγη στο Δ.Σ. του Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ). Την ίδια χρονιά άρχισε να εργάζεται ως καθηγήτρια στο τμήμα της δημοσιογραφίας στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ, όπου, μέχρι σήμερα, διδάσκει δημοσιογραφία και επικοινωνία. Έχει δουλέψει στην τηλεόραση τόσο ως παρουσιάστρια όσο και ως ρεπόρτερ (EΡΤ, ALPHA DIGITAL, Eurosport κλπ), συνεργάζεται με πολλά περιοδικά (Κάπα, Crash, Hellenic Business, Άθλον, Ιστιοπλοϊκός Κόσμος κ.α), ενώ αρθρογραφεί στην ιστοσελίδα www.we24.gr. Τα τελευταία 16 χρόνια έχει εργαστεί στην επικοινωνία και την προβολή των περισσότερων από τις μεγάλες διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις που διεξήχθησαν στη χώρα μας (γυμναστική, άρση βαρών, πάλη, τζούντο, κανόε καγιάκ, ιστιοπλοΐα, πυγμαχία, καράτε, στίβου, κωπηλασία, μπιτς βόλεϊ κ.α), με κορυφαίες τους Ολυμπιακούς και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και τους Παγκόσμιους Αγώνες «Special Olympics» του 2011. Για την προσφορά της στο αθλητικό κίνημα, αλλά και στην ελληνική γλώσσα έχει βραβευτεί από την «Παγκόσμια Κίνηση Ελληνοφώνων Γυναικών", από ελληνικές και διεθνείς ομοσπονδίες, όπως και συλλόγους.
Previous Post Next Post