Site icon Ιστιοπλοϊκός Κόσμος

Ρίο 2016 Παραολυμπιακοί

Ανάμεσα στα κορυφαία οκτώ πληρώματα των Sonar βρέθηκε η ελληνική ομάδα στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο. Οι Θοδωρής Αλεξάς, Αργύρης Νοτάρογλου και Βασίλης Χριστοφόρου, ύστερα από εντυπωσιακές ιστιοδρομίες, πλασαρίστηκαν στην έβδομη θέση. Οι πρωταθλητές μας έφυγαν από τη Βραζιλία με παράπονο διότι… έφτασαν στη βρύση αλλά νερό δεν ήπιαν. Με δεδομένο το ότι το άθλημα της ιστιοπλοΐας δεν θα είναι στην επόμενη διοργάνωση (2020), η πικρία είναι διπλή διότι δεν ξέρουν εάν θα έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν ξανά ένα μετάλλιο σε Παραολυμπιακούς.

«Πριν αρχίσει η διοργάνωση είχαμε ακούσει αρκετά για την ασφάλεια και την επικινδυνότητα. Τελικά, δε συνέβη τίποτα πέρα από κάποιες μικροκλοπές που θα μπορούσαν να γίνουν παντού. Σε ότι αφορά τη διοργάνωση, οι Βραζιλιάνοι είχαν περάσει το «τεστ» των Ολυμπιακών Αγώνων οπότε ήταν σε ετοιμότητα. Οι εγκαταστάσεις ήταν απλές, χωρίς χλιδή, αλλά λειτουργικές. Ως λαός οι Βραζιλιάνοι είναι απίθανοι», δήλωσε στον “Ιστιοπλοϊκό Κόσμο” ο Θοδωρής Αλεξάς.
Η ελληνική ομάδα ταξίδεψε στο Ρίο και πήρε μέρος στους Παραολυμπιακούς Αγώνες χωρίς να έχει κάνει προετοιμασία στα νερά, όπως οι περισσότεροι από τους αντιπάλους τους. Παρόλα αυτά στις εννέα πρώτες ιστιοδρομίες ήταν ανάμεσα στους πρωταγωνιστές. «Συναντήσαμε αρκετές δυσκολίες για να προσαρμοστούμε γιατί δε γνωρίζαμε τον στίβο. Πήγαμε στη Βραζιλία μία εβδομάδα πριν από τους αγώνες. Είχαμε κάποιες πληροφορίες από τα παιδιά των 470 και ευτυχώς μάθαμε γρήγορα τα ρεύματα. Ο καιρός ήταν όπως και στην Ελλάδα με πολλές αλλαγές. Ξεκινήσαμε σε καλή θέση και ο αγώνας μας πήγε καλά μέχρι την προτελευταία κούρσα. Απείχαμε πέντε βαθμούς για το μετάλλιο και αποφασίσαμε να ρισκάρουμε για να το κατακτήσουμε. Τελικά, το ρίσκο δε μας βγήκε και τερματίσαμε στην 7η θέση. Στενοχωρηθήκαμε αλλά από την άλλη πλευρά αφήσαμε πίσω μας χώρες, όπως η Αγγλία, που είχαν προετοιμαστεί σε άριστες συνθήκες», υπογράμμισε ο κ. Αλεξάς.
Ανάμεικτα είναι τα συναισθήματα και για τον Αργύρη Νοτάρογλου: «Παρατήρησα ότι οι Βραζιλιάνοι έκαναν προσπάθειες για να διατηρήσουν τον στίβο καθαρό. Καθημερινά έβγαιναν λάντζες και μάζευαν αντικείμενα. Σε σχέση με το Λονδίνο, μας πρόσφεραν τα πάντα αλλά “επιστράτευαν” πιο φθηνές λύσεις. Ο ανταγωνισμός ήταν ιδιαίτερα υψηλός. Οι ομάδες είχαν προετοιμαστεί πολύ καιρό νωρίτερα. Εμείς κάναμε ότι καλύτερο μπορούσαμε. Μπορώ να πω ότι αυτοί οι αγώνες μου άφησαν μία γλυκόπικρη γεύση, γιατί όπως όλα δείχνουν, ήταν οι τελευταίοι μας Παραολυμπιακοί και δεν καταφέραμε να πάρουμε μετάλλιο. Ίσως να μην το έχουμε, ακόμα, συνειδητοποιήσει», τόνισε ο κ. Νοτάρογλου.
Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες του 2020 δεν θα έχουν ιστιοπλοΐα καθώς η Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή την αφαίρεσε από το πρόγραμμα. «Γνωρίζουμε ότι αυτή ήταν η τελευταία μας διοργάνωση. Δεν ξέρω εάν θα ξαναμπεί στο πρόγραμμα το 2024. Μπορεί να μην έχουμε ξανά την ευκαιρία για να διεκδικήσουμε ένα παραολυμπιακό μετάλλιο. Από την άλλη πλευρά ξέρουμε ότι, εξαιτίας της έλλειψης οικονομικών πόρων, κάναμε ελλιπή προετοιμασία. Ο Ναυτικός όμιλος Ελλάδος μας βοήθησε για να αγοράσουμε πανιά, η Ομοσπονδία μας έστειλε σε έναν αγώνα και μας έδωσε και κάποιες παροχές στην Βραζιλία. Κάναμε ότι ήταν δυνατόν. Θέλαμε το μετάλλιο αλλά στις δύο τελευταίες κούρσες έγιναν πολλά λάθη μαζεμένα. Σε εννέα από 11 κούρσες δεν είχαμε πέσει κάτω από την 5η θέση. Οπότε στην τελευταία ρισκάραμε μήπως καταφέρουμε να πετύχουμε το όνειρό μας αλλά αποτύχαμε. Μας έχει πικράνει ότι φτάσαμε τόσο κοντά στη διάκριση και δεν την κατακτήσαμε», τόνισε στον “Ιστιοπλοϊκό Κόσμο” ο Βασίλης Χριστοφόρου.
Exit mobile version