Το νησί του απέραντου γαλάζιου

Tips για την Αμοργό, τον πρώτο σταθμό του 55ου Ράλλυ Αιγαίου.

Η Αμοργός. Ένα νησί μοναδικό. Όσοι έχουν ταξιδέψει κοντά ή μακριά της, αφού η σιλουέτα της δεσπόζει σχεδόν σ ολόκληρο το Αιγαίο, θα τη θυμούνται για πάντα.

Οι περισσότεροι ιστιοπλόοι που έχουν συμμετάσχει σε κάποιο Ράλλυ Αιγαίου έχουν σίγουρα πλεύσει παραλλάσσοντας την Αμοργό, από τη μία ή την άλλη πλευρά και πάντα με το ερώτημα από πού θα έχει τις καλύτερες ιστιοπλοϊκές συνθήκες ώστε να περάσουν το λιγότερο ανώδυνα. Το νησί που έγινε διάσημο στα πέρατα της γης από την ταινία, Le grand bleu του 1988, στέκεται αγέρωχο και με τις ομορφιές του μαγεύει τους πάντες. Λίγες από τις ομορφιές αυτές συγκέντρωσα σ αυτό το κείμενο με στόχο να βάλω όλους όσους το διαβάσουν, στη διεργασία της σκέψης να το επισκεφτούν ως προορισμό του 55ου Ράλλυ Αιγαίου.


Το πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής
Το Ράλλυ Αιγαίου θα έχει φύγει από το νησί της Αμοργού, όταν θα γίνεται το πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής, στις 25 Ιουλίου. Αυτό το πανηγύρι θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα των Κυκλάδων, αφού μαζεύει περίπου 3.000 άτομα , τα οποία κάθονται σε ειδικά διαμορφωμένα τραπέζια, στον περίβολο της εκκλησίας και τρώνε το περίφημο Πατατάτο. Για τους λάτρεις του καλού φαγητού και φίλους της ιστιοπλοΐας το “Πατατάτο”, είναι κατσίκι μαγειρεμένο με πατάτες μέσα σε πελτέ ντομάτας και ντόπια μπαχαρικά και είναι το εμβληματικό πιάτο του νησιού, που σερβίρεται μέσα σε πήλινες γαβάθες, όμως εμείς θα είμαστε ήδη στους Λειψούς!

Η χώρα της Αμοργού
Είναι σκαρφαλωμένη στη ΝΑ πλευρά του όρους Προφήτης Ηλίας και σχεδόν κρυμμένη από το οπτικό πεδίο του θεατή που την ψάχνει από τα Κατάπολα. Μία χώρα, λιτή και απέριττη, με το ολόλευκο κάστρο της, σωστή αρχόντισσα του Αιγαίου μέσα στην απλότητά της. Η χώρα σε μαγεύει με τα σκαλοπάτια της, αφού δεν χορταίνεις να τα περπατάς, να τα ανεβοκατεβαίνεις και να γεύεσαι στα κάθε λογής καφενεδάκι, τα μοναδικά γλυκά της Αμοργού.

Το Μοναστήρι της Παναγιάς της Χοζοβιώτισσας
Τριακόσια (300) σκαλοπάτια είναι το τίμημα ώστε να βρεθείτε στο Μοναστήρι της Παναγιάς της Χοζοβιώτισσας. Αξίζει να τα προσπαθήσετε, όσο λίγα πράγματα στη ζωή, ειδικά για ιστιοπλόους που αλωνίζουν το Αιγαίο. Το αρχιτεκτονικό αριστούργημα είναι κολλημένο στα βράχια και βρίσκεται 300 μέτρα πάνω από τη θάλασσα του Αιγαίου. Έχει μήκος 40 μέτρα, 8 ορόφους, σε 5 μέτρα βάθος, διαθέτει 100 δωμάτια και όλα με μοναδική θεά στο πιο βαθύ μπλε του Αιγαίου. Όταν φτάσετε οι μοναχοί σας περιμένουν με ψημένη και λουκούμι ως επιβράβευση για το σκαρφάλωμα!

Το Απέραντο Γαλάζιο
Το πιο βαθύ μπλε της χρωματικής παλέτας του δημιουργού, είναι αυτό που θα συναντήσει ο ταξιδιώτης στην Αμοργό. Το νησί περιτριγυρίζεται από το μπλε του Αιγαίου που σε συνδυασμό με τα μοναδικά βράχια του, αναδεικνύει την άγρια και άδολη ομορφιά της Αμοργού. Η πέτρα και η ξερολιθιά κυριαρχούν παντού, τα κατσίκια κρέμονται από τα βράχια και η λιγοστή βλάστηση είναι σαν μια παραφωνία στο όλο σκηνικό.
Η ομώνυμη ταινία που γυρίστηκε το 1998, μετέφερε τη μοναδικότητα της Αμοργού στα πέρατα του κόσμου και ακόμα και σήμερα τη διαφημίζει. Δεν είναι λίγοι οι τουρίστες που εμπνέονται από την ταινία και αναζητούν να επισκεφτούν το νησί ώστε να δουν από κοντά τα χρώματα και τις ομορφιές της.

Τα μοναδικά μονοπάτια
Τουρίστες από όλο τον κόσμο καταφτάνουν φανατικά στην Αμοργό μόνον και μόνον για να περπατήσουν στα οκτώ ορεινά μονοπάτια της, δίπλα στο μπλε του Αιγαίου. Φυσικά και τα 300 σκαλιά για να φτάσουν στο Μοναστήρι.

Η φύση και οι δημιουργίες
Οι εικόνες από τα βράχια της Αμοργού είναι μοναδικές. Η φύση χάρισε απλόχερα ομορφιές μοναδικές. Βράχια κομμένα με τέτοιο τρόπο που σου κόβουν την ανάσα. Όταν είσαι στο νησί αναρωτιέσαι πόσο κέφι μπορούσε να έχει Ο ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ, όταν την έφτιαχνε, όταν έσπαγε τα βράχια της όταν έφτιαχνε τις απόκρημνες πλαγιές της όταν την έκανε μακρόστενη και την έβαζε στο κέντρο του καταγάλανου Αιγαίου. Μάλλον είχε τα ΚΕΦΙΑ ΤΟΥ και έφτιαξε αυτό το κόσμημα!

Οι ιδιαίτερες γεύσεις
Στα τόσα πολλά καφενεία που υπάρχουν στο νησί μπορείς κανείς να δοκιμάσει τα μοναδικά γλυκά της Αμοργού. Αν και το μέλι είναι λιγοστό, είναι υπέροχο. Στο νησί μπορείς να δοκιμάσεις παστέλι, ξεροτήγανα, λουκουμάδες και όλα φτιαγμένα ή περιχυμένα με ντόπιο νοστιμότατο μέλι. Το αμοργιανό παστέλι αρωματισμένο με κύμινο, το βρίσκεις παντού, αφού το νησί φημίζεται για την πλούσια βιοποικιλότητα του, που φτάνει τα 600 είδη.

Ο Πάνος Δημητρακόπουλος ασχολείται με την ιστιοπλοΐα από το 1974 με αρκετές διακρίσεις στο ενεργητικό του στις κατηγορίες, Optimist, Windsurfing και Laser. Έχει κερδίσει το Ράλλυ Αιγαίου δυο φορές στην κατηγορία I.O.R. ως πλήρωμα του σκάφους Col-X-Cool και είναι ιδρυτής της εταιρείας Paralos Events & Design που έχει την ευθύνη επικοινωνίας του Ράλλυ Αιγαίου από το 2000 έως σήμερα. Ταυτόχρονα έχει διατελέσει υπεύθυνος επικοινωνίας σε μία σειρά από Παγκόσμια Πρωταθλήματα Ανοικτής Θαλάσσης που οργανώθηκαν στην Ελλάδα. Ασχολείται με την δημοσιογραφία στην ιστιοπλοΐα από το 1982 ξεκινώντας από το περιοδικό Γιώτιγκ & Θάλασσα, έχει δουλέψει ως δημοσιογράφος στον Αντέννα και στις 24ώρες ενώ αρθρογραφεί στον ΙΣΤΙΟΠΛΟΙΚΟ ΚΟΣΜΟ από το τεύχος 13. Είναι απόφοιτος του τμήματος Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών και κατέχει πτυχίο προπονητού Ιστιοπλοΐας Γ’ κατηγορίας από την Γ.Γ. Αθλητισμού
Previous Post Next Post
19 shares